Temadag Släktforskning i Tibro
Hjo-Tibro Släktforskarförening hade en välbesökt temadag i församlingshemmet i Tibro på lördagen.
Man bjöds på två föredrag Kjell Henrysson från Tidaholm pratade om rusthåll och rusthållare.
Conny Johanzon från Kumla om: Från rusthållare till Hjofiskare och släktnamnet Henberg.
Dessutom fanns det möjlighet till egen forskning på microkort eller i släktforskningsförbundets databaser. Där föreningens erfarna forskare hjälpte nybörjare att komma igång med sin forskning.
Som så många gånger tidigare så konstaterades det att det är lättare att forska före år 1900 än efter, då det finns ett glapp mellan folkräkningarna 1900 och CD-skivan med Sveriges befolkning 1970.
Det kanske blir bättre senare i år. 1930 års folkräkning är färdigskannad av SVAR och kommer att publiceras på något sätt, när den fått någon form av index så den blir sökbar.
Det finns mycket att hämta i arkiven om man har en rusthållare i sin släkt hävdade Kjell Henrysson som forskat mycket på detta.
Rusthållaren skulle hålla ryttare med häst och utrustning i gengälld fick han skattebefrielse.
Detta visade sig vara en bra affär så länge det inte var krig. Så många ville bli rusthållare.
I Kyrkefalla och Värsås där gårdarna var stora fanns det många rusthåll.
I rullorna står det vilka som var rusthållare och då kan man gå vidare där det inte finns något i kyrkböckerna. Även hästen finns beskriven i rullorna och höll den inte måttet så kasserades den och rusthållaren fick visa upp en ny nästa mönstring. Hästen fick inte användas i jordbruket, endast som ridhäst.
Conny Johanzon som är bördig från Tibro har ägnat mycket tid åt att kartlägga släktnamnet Henberg. Det fanns tre olika släkter hade de samma ursprung? Det fanns en hel del kopplingar mellan släkterna visade gamla kort som han samlat ihop under sina besök hos olika Henbergare.
Namnets ursprung kom från Hene utanför Skövde där den förste Henberg dyker upp. Efter en del turer kommer det en Henberg till torpet Vasen utmed vägen Hjo-Tibro. När familjen flyttar så tar nästa torpare sig namnet Henberg. När denna familj flyttar så tar även nästa torpare namnet Henberg.
Så uppstå det tre olika släkter med namnet Henberg med enda gemensamma nämnare att de bott på torpet Vasen.
Deras Historia illustrerad av många bilder berättades med inlevelse av Conny för de många Henbergare som rest till Tibro och nu även kombinerade detta med en släktträff.

Karl Bergstrand