Släktforskardagar i Falköping

En strid ström av släktforskare kom till Falköping på släktforskardagarna den 22-23/8 2009. Jag hade väntat mig att stöta ihop med släktforskare som jag känner, men det var inte många som var bekanta. De flesta var nog tillresta.

Det var första gången jag besökte släktforskardagarna. Det fanns mycket att titta på i mässan. Störst var huvudsponsorn Arkiv Digital med ständigt kö vid datorerna. Även Dis och Genline hade stor yta. Många utställare från föreningar runt om i landet som sålde sina lokala CD-skivor och böcker. även Norge och Danmark fanns där.

De första timmarna på lördagen var det mycket folk så det var ingen idé att komma till tals med utställarna. Fram på eftermiddagen hade det glesnat så det gick att slänga käft med de man var intresserad av.

Arkiv Digital kommer med en ny läsare inom en snar framtid. De irriterade svarta kanterna på sidan av bilderna kommer att förvinna bl.a. och många fler förbättringar. På frågan när AD skulle bli färdiga var svaret: aldrig. Då det finns oändligt att fotografera. Här kan vi kanske påverka prioriteringen genom att föra fram önskemål.
Nu finns bouppteckningsregister på AD. Anger man dessa numer när man beställer så hittar de akten lätt. Om man vill ha akten med epost så skriver man det på beställningen det är en fördel att kunna se den digitalt kunna förstora, ljusa eller mörka.

AD har nu avtal med KULDA så finns det möjlighet för Sveriges alla bibliotek att teckna förmånliga avtal med Arkiv Digital.

Genline verkar ha gett upp kampen om bilderna. Satsar på Bygdeband och lättillgänglighet istället.

Dis satsade stort på nya disgen 8,2. Men vad skall man ha det till när det finns ett bättre och billigare program "MinSläkt", som används av 30% av släktforskarna. Helt utan reklam, endast med mun mot mun metoden har Henrik Danberg lyckats med denna bedrift.

Karl Bergstrand


Carl-Gustav Axelsson och Rune Larsson, Tibro var intresserade besökare.

Arkiv Digital hade slagit på stort och hade många besök.

Jag vill att ni skall lägga ut sockenstämmoprotokollen på Arkiv Digital säger Arne Möller.