Årsmöte

 

Hjo-Tibro Släktforskarförening har haft ett välbesökt  årsmöte i kulturkvarteret.

Styrelseledamoten i Släktforskarförbundet Viktoria Johansson gästade föreningen.

Förbundet är till för att serva medlemmarna. Har ett fördjupat samarbete med Riksaarkivet som kommer att resultera i flera nya produkter. som är till hjälp för släktforskarna. Förbundets storsäljare Sveriges Dödbok Används numera även i forskarvärden utanför släktforskarrörelsen.

Kommunikationen med medlemmarna sker genom en innehållsrik hemsida, där allt finns samlat. Är det något man undrar över så går det nog att hitta svaret där.


En kraftsamling görs även vid släktforskardagarna, en gång per år. I år är det Borås som arrangerar och nästa år är Skövde arrangör.


Släktforskningsåret 2018 har varit ett händelserikt år. Utvecklingen har tagit ett jättekliv framåt.

Året började med att riksarkivet öppnade sina arkiv, så man nu kan släktforska gratis.

Övriga komersiella  aktörer svarade med att göra sina tjänster mer attraktiva. Ny register och nya skannade dokument, flygfoton m.m. gör att deras tjänster är ett måste för den inbitne släktforskaren.


Föreningen samarbetar med Biblioteket i Hjo och "Tibro Längst Åna" i Tibro. Detta göra det samlas fler vid våra föreläsningar.


Året inleddes med att Karin Boys författare till boken Min europeiska familj föreläste på Park i Hjo. I höstas pratade Inger Widja om folkseder och Karl Bergstrand visade hur den senaste DNA forskning går till.


Vid årsmötet omvaldes Anders Brissman till ordförande, Birgitta Linde Svensson och Elvy Westman avgick ur styrelsen. Istället för dessa valdes Sven Bergström och Inger Winkvist Olsson. Omval av Britta Zacks. Kvarstående är Roland Froh, Margareta Larsson och Karl Bergstrand.

Revisorer Bengt Sjögren och Rune Larsson
Valberedning Östen Fredriksson och Glenn Westerlund

Verksamhetsberättelse